Aktuality z finančních trhů 09/2021

autor: | 8. září 2021

Pokud chcete slyšet rozšířenou verzi Aktualit z finančních trhů (konkrétně 60 minut), kterou jsme točili pro náš podcast Cesta rentiéra, můžete si ji poslechnout zde: Investiční výhledy 9/2020 – Jak ovlivňují regulace ČNB naše investice a životy


Textový přepis

Jiří: Vítám vás u dalších aktualit z finančních trhů, tentokrát za měsíc srpen. Moje jméno je Jiří Cimpel a se mnou je tady analytik naší firmy a společník Dan Majstorović, ahoj Dane.

Dan: Ahoj, Jirko, dobrý den.

Jiří: Dnes bychom chtěli shrnout, co se dělo na trzích v minulém měsíci a od začátku letošního roku. Máme pro vás pár tipů k tomu, co jsme zjistili u našich klientů, jaké jsou nejčastější chyby při dědickém plánování a chceme se podívat na to, proč je podle nás dolar stále bezpečnou měnou pro dlouhodobé investory.

Dan: Pustíme se do práce a podíváme se na to, jak se dařilo těm hlavním, tržním indexům od začátku letošního roku až k 31. 8. Můžeme vidět, že pokračuje relativně silný růst od začátku roku a na amerických akciových indexech jsme 21,53 %. Necelých 19 % jsme na světovém indexu a ani Evropa nezahalí, od začátku roku je na necelých 16 %. Vzhledem k letním měsícům jsme ani neočekávali nějaké zásadní poklesy, uvidíme, co nám přinese podzim. A pokud by měl přijít nějaký pokles, pak si myslím, že to můžeme spojit s nějakým vyvrcholením epidemiologické situace, kterou tady máme, ale necháme se překvapit.

Jiří: Na druhou stranu zas tak velká nuda to na trzích přes léto nebyla, přidali další až neuvěřitelný procenta. Když se na ten trh díváme v dlouhodobějším horizontu, máme tady pohled od roku 2018, vidíme, že jsme třeba na amerických akciích dokonce na 81 % a na těch světových je to 60 %, což určitě není úplně standardní hodnota, se kterou by bylo dobré v dlouhodobém měřítku a ve svém investičním plánu počítat, ale samozřejmě pro každého z nás, kdo v těchto pozicích a od toho roku 2018 je, tak samozřejmě je to dobrá zpráva.

Na druhou stranu, máme před sebou období, kdy se dá čekat, že se ty kohoutky budou trochu utahovat. Teď se konkrétně bavíme o pozicích centrálních bank, kdy se očekává růst úrokových sazeb, v České republice už je vidíme a čeká se teď na podzim další zvyšování, čeká se, kdy začne FED s navyšováním a začnou centrální banky utahovat kohoutky i z pohledu nákupu aktiv. To je určitě změna, která bude pro finanční trh důležitá, protože se začnou objevovat nové investiční příležitosti z pohledu nějakých krátkodobější bankovních úložek. To může mít samozřejmě vliv na  nějaký částečný odliv aktiv z akciových pozic, na které se teď díváme. Proto ve svých dlouhodobých plánech zvažujte nejenom ty krátkodobé výhledy, ale dívejte se samozřejmě i na to, že trhy neporostou tímto tempem do nekonečna.

Dan: Připravili jsme si pro vás přehled našich čtyř nejsledovanějších aktiv, ze kterých se snažíme kombinovat portfolia tak, aby byla dostatečně diverzifikovaná. Pokračuje trend tak, jak jsme na něj byli zvyklí, tzn. rostou akcie, zlato jako protiváha relativně klesá, nebo je v útlumu, nemovitostní akcie také relativně překonávají svá maxima a dluhopisy – konkrétně inflační dluhopisy – se stabilně pohybují kolem 20 % od toho roku 2018, takže diverzifikace se ukazuje jako velmi přínosná a držel bych se jí i nadále.

Jiří: Slíbili jsme i tipy k dědickému plánování a vypíchli jsme 4 nejčastější chyby, které v dědických plánech klientů vidíme. První chyba je, že není určený správce pozůstalosti. Správce pozůstalosti je někdo, kdo vás může zastupovat po celou dobu toho řízení až do okamžiku, kdy notář finálně rozdělí majetek. To je velmi zásadní třeba v případě, kdy ve vašem majetku jsou nemovitosti nebo jsou tam aktiva jako firmy a další věci, které je potřeba obhospodařovat. Nečinnost na té aktivitě nebo na správě toho daného aktiva po dobu půl roku nebo roku může mít zásadní dopad.

Druhou chybou je to, že vzniká často neplánované spolupodílové vlastnictví na nemovitostech, což pokud jste ho někdo někdy zažil nebo to z rodiny znáte, tak víte, že to nikdy nedělá dobrou krev a je to něco, čemu byste se, pokud je to trošku možné, měli snažit zabránit.  

Třetí chybou je to, že není stanoven krizový plán v rámci vlastnictví firmy. Když si představíte, že proběhne úmrtí jediného majitele – jednatele, tak to samo o sobě je zásadní problém pro řízení firmy. Ale i druhá věc, když těch společníků je víc, dojde k úmrtí jednoho z nich a místo jedné osoby se najednou objeví manželka, 3 děti a nedej bože ještě děti z prvního manželství, to může být zásadní problém pro všechny.

Čtvrtá taková souhrnná chyba je to, že neexistuje dědický plán. Tady doplním, že pokud vás to téma zajímá, pak si na našem e-shopu  můžete stáhnout knížku „Jak na dědictví“, kterou jsme a před pár měsíci vydali a kde toto téma rozebíráme víc do hloubky.

Dan: Teď se podíváme ještě na poslední dnešní téma, a to je, proč využívat dolar v portfoliích a proč ho my využíváme dominantně v portfoliích našich klientů. Je to z toho důvodu, že je to nejčastěji obchodovaná měna v páru s jinou měnou.  71 % obchodů je právě v kombinaci s dolarem a díky tomu i centrální banky a centrální rezervy jsou ze 60 % držené právě v dolaru. Proto dolar vnímáme jako bezpečný přístav vůči koruně, jako stabilitu a využíváme ho v portfoliích přednostně.

Jiří: Evidentně jiná taková měna zatím není.

Jiří: Tak, a to je dneska vše. Pokud vás zajímá trochu víc, tak natáčíme pravidelně k našim aktualitám delší investiční podcast investičních výhledů, kde budeme ta témata debatovat víc do hloubky. Všem děkuji za pozornost a těšíme se zase příští měsíc na viděnou.

Dan: Na viděnou.

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.
více o autorovi
Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

<a href="https://cimpel.cz/author/jiri-cimpel/" target="_self">Jiří Cimpel, EFP</a>

Jiří Cimpel, EFP

Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

Další články z rubriky Aktuality z finančních trhů

Aktuality z finančních trhů | duben 2024

V Aktualitách na finančních trzích probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku a další zajímavosti z dění na finančních trzích.

Přečtěte si také …

Investice

Co je ETF fond

ETF fondy jsou dnes velké téma v investičním světě, a proto bych Vám rád ukázal, co to ETF fond vlastně je a jak a proč byste s nimi měli ve svém...

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.

Investiční tipy

Chcete od nás každý týden dostávat investiční tipy? Vyplňte, prosím, své jméno a e-mail. První investiční tip Vám odešlu během několika málo okamžiků.

Děkujeme za zájem o naše investiční tipy.