Aktuality z finančních trhů červenec 2024 

autor: | 4. července 2024

Pokud si chcete poslechnout rozšířenou verzi Aktualit z finančních trhů, kterou jsme točili pro náš Investiční podcast: Cesta rentiéra, můžete si ji poslechnout na SoundCloud: Investiční výhledy C&P červenec 2024 nebo na youtube: Investiční výhledy C&P červenec 2024.

Textový přepis

Jiří: Vítám vás u dalšího dílu našich Aktualit z finančních trhů. Tentokrát budeme hodnotit uplynulý měsíc červen. Podíváme se, jak dopadlo poslední zasedání FEDu, které proběhlo před pár dny, a máme i pár zajímavostí o tom, jak se firmám, které se stanou těmi největšími, daří v dalších letech a jestli má smysl na ně sázet. Moje jméno je Jiří Cimpel a je tady se mnou dnes, stejně jako vždy, analytik a společník naší firmy Dan Majstorović. Ahoj, Dane.  

Dan: Ahoj, Jirko. Dobrý den.  

Jiří: Když se podíváme, jak se daří akciím od začátku letošního roku, můžeme vidět, že pozitivní horská dráha pokračuje. Jsme znovu na maximech, která jsme od začátku roku mohli vidět. Jsou to i historická maxima a můžeme vidět, že globální akcie jsou od ledna na úrovni 16 %, americké akcie dokonce na úrovni téměř 19 % a evropské jsou na úrovni 11 % plus od konce loňského roku, tedy růst pokračuje. Trhy se trošku oklepaly z toho, že Amerika přece jen zpomalila tempo poklesu úrokových sazeb. Akcie reagují pozitivně. Na druhou stranu samozřejmě jsou aktiva, která na pokles úrokových sazeb FEDu stále čekají, na ta se podíváme za chvilku. 

Dan: Z dlouhodobého pohledu vidíme, že jsme si prošli dynamickým vývojem v posledních letech a dostali jsme se na nová maxima napříč akciovými indexy. Co uvidíme v budoucnu, to se můžeme nechat překvapit, protože vždy něco očekáváme a analytici předpovídají, ale velmi často se to nestane.

Z pohledu nějakého výhledu se hodně mluví o inverzní výnosové křivce. To znamená, že výnosy dlouhých dluhopisů jsou menší než výnosy krátkých dluhopisů, ideálně to má být naopak. My se nacházíme v tomhle období, ale je dobré si uvědomit, že byť je to indikátor možné recese, tak ten indikátor to říká až v momentě, kdy dochází k takzvané deinverzi, kdy se to začíná otáčet nazpátek. Začíná se měnit poměr a dlouhé dluhopisy začínají vydělávat víc, než krátké. Teprve to je spouštěč toho, že by mělo přijít zvolnění v ekonomice jako takové. Ale to ještě neznamená, že přijde zvolnění na akciových indexech. 

Jiří: Můžeme vidět, že akcie jsou skutečně na svých pomyslných maximech i v dlouhodobém horizontu. Zlato s nimi drží krok a od roku 2018 je na téměř stejné hodnotě zhodnocení, což je zajímavé. Červená a modrá čára jsou akcie nemovitostních společností a dluhopisy a my můžeme vidět, že ty se pořád ještě z poklesu nevzpamatovaly. U nich skutečně aktuálně čekáme, až dojde k poklesu úrokových sazeb na americkém trhu, což rozhodně bude impulzem, který jim pomůže dohnat ztráty.  

Na jednu stranu je to samozřejmě nepříjemné, když při pohledu do portfolia pořád vidíte tahle dvě aktiva poklesová. Na druhou stranu je to i opačně pozitivní pohled, pokud aktuálně přivkládáte, doinvestováváte prostředky a máte své portfolio složené i z tohoto mixu aktiv. V takovém případě kupujete s velmi zajímavou slevou pořád ještě za ceny, které jsou řadu měsíců a někdy i let zpět. A to samozřejmě může být velmi pozitivním faktorem do následujících let. Jak se říká, na všem špatném je něco dobrého a i na tom, že tyhle pozice stále ještě nejsou na svých hodnotách, je pozitivní, že je pořád můžeme nakupovat levně. 

Dane, mluvili jsme o tom, že FED zasedal před pár dny a ty k tomu máš vždy spoustu zajímavých podnětů, je to pro nás důležitý ukazatel, důležitý signál pro trh, tak co jsi si připravil? 

Dan:  To červnové zasedání je spojené s tzv. ekonomickou projekcí a velmi často se tam ukazuje takový FED Dot Plot – bodový graf, kde vidíme očekávání jednotlivých členů komise FOMC. Jednotliví guvernéři, kteří jsou členy tohoto představenstva v rámci řízení americké centrální banky, ukazují, jaký očekávají vývoj úrokových sazeb Ameriky v jednotlivých časových intervalech. Z pohledu snižování úrokových sazeb se od posledního zasedání nezměnilo nic zásadního, ale všechno se to odsouvá. V letošním roce se očekává, že přijde nakonec jedno snížení. Ještě v březnu se očekávaly tři snížení, dnes je to jedno o 0,25 % ze současných 5,5 %.  

Ještě zajímavější je podívat se na dlouhodobý vývoj na následující roky, kde vidíme, že přestože budou úrokové sazby klesat, budou klesat někde na úroveň kolem 3 %, což je taková politická úroveň. Tam se centrální bance nechce ani níž ani výš, má tam dobrý prostor pro manipulaci s trhem, ať už směrem nahoru při zpřísňování, tak směrem dolů k uvolňování. Máme se na co těšit, výhled na snižování tam je, to je pozitivní a je dobré, že FED je opravdu konzistentní ve svých vyjádřeních. Avizovali, že se neočekává snižování v červnu, to se dodrželo. Pořád si drží přísnější rétoriku, takovou tu jestřábí, kdy říkají, že chtějí být velmi opatrní z pohledu inflace, aby byla opravdu zvládnutá, než sníží úrokové sazby. 

Jiří: Zároveň je možná dobré doplnit k inverzní výnosové křivce, o které jsi mluvil před chvílí, kde je určitý pohled na to, že nějaká recese může přijít, že vyšší úrokové sazby jsou samozřejmě určitým nábojem pro centrální banku, aby na nějaký pokles hospodářské produkce, vyšší nezaměstnanost mohla reagovat právě tím, že se sazbami půjde dolů. A oni si určitě nebudou chtít vybít své náboje minimálně do období, dokud to riziko bude hrozit. Samozřejmě si budou chtít zachovat úrokovou sazbu na úrovni, do které mohou případně klesat. Není smysl, aby došli někam pod 2 %.  

Poslední téma, které dnes máme připravené, je analýza, která ukazuje, jaký je průměrný výkon akcií před tím, než se stanou 10 největšími firmami ve Spojených státech, a potom, co se stanou 10 největšími. Mohli jsme vidět, že v posledních letech měla velký nástup právě Nvidia, která je nyní takovou akcií snů, prezentuje a ukazuje se na ní, kolik můžete vydělat při investici do akcií. Mnoho investorů má pak tendenci naskakovat do již rozjetého vlaku, soustředí se na pozice největších firem na světě, což je může stát v budoucnu nemalou část potenciálního výnosu, který akciový trh může přinášet.  

Tady můžeme vidět, že od roku 1927 do současnosti ty firmy vydělávaly hlavně předtím, než se staly těmi největšími. Můžeme vidět, že v průměru nesly třeba v 10 letech před tím, než se staly těmi 10 největšími, 11 %. V posledních 3 letech před tím, než se staly 10 největšími, nesly třeba 27 % ročně. A potom, co se staly největšími, ten výnos (pravá strana) většinou celkem citelně ochladnul. Dokonce spíš měly tendenci klesat a nebyla tam ta výkonnost. Takže pozor na to!  

My tím určitě nedáváme žádnou predikci do budoucna pro těch současných 7 největších firem, které jsou teď takovým tahounem třeba indexu S&P 500. Nechceme říct, že ony nebudou růst, ale historie, když se udělá celkový průměr, skutečně vypadala takhle. Zase platí, nesázejte na jednu kartu, radši držte celý S&P 500 nebo MSCI world, pokud chcete držet globální akcie. Je to lepší, než se snažit vybrat jenom ty největší.  

To je dnes z naší strany všechno. My vám přejeme klidné, spokojené a možná dobrodružné prázdniny. Pokud máte děti, začíná vám další rodičovská šichta, kdy děti nechodí do školy, ale musíme si je pohlídat sami. Já vám přeju, ať si ty prázdniny užijete a my se budeme těšit s Danem v půlce prázdnin u dalších Aktualit na viděnou nebo na slyšenou. Tak nás odebírejte a sledujte

Dan: Na viděnou. 

 

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.
více o autorovi
Již při studiu na vysoké škole jsem měl potřebu propojovat teorii s praxí, proto jsem začal podnikat ve financích souběžně při studiu. Po absolvování vysoké školy jsem se začal plně věnovat investicím a po několika letech mohu říci, že se stále učím a jsem za to rád. Nyní je mou snahou se o získané zkušenosti a znalosti s Vámi podělit. Při studiu jsem se učil psát pro akademiky, dnes se učím psát pro lidi.

další články autora

<a href="https://cimpel.cz/author/daniel-majstorovic/" target="_self">Ing. Daniel Majstorović</a>

Ing. Daniel Majstorović

Již při studiu na vysoké škole jsem měl potřebu propojovat teorii s praxí, proto jsem začal podnikat ve financích souběžně při studiu. Po absolvování vysoké školy jsem se začal plně věnovat investicím a po několika letech mohu říci, že se stále učím a jsem za to rád. Nyní je mou snahou se o získané zkušenosti a znalosti s Vámi podělit. Při studiu jsem se učil psát pro akademiky, dnes se učím psát pro lidi.

další články autora

Další články z rubriky Aktuality z finančních trhů

Aktuality z finančních trhů říjen 2024

V nejnovějším díle Aktualit z finančních trhů probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku.
⏱️Stačí vám pár minut a budete v obraze.
Ve formě videa 📽️ i článku 📖

Aktuality z finančních trhů září 2024

V nejnovějším díle Aktualit z finančních trhů probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku.
⏱️Stačí vám pár minut a budete v obraze.
Ve formě videa 📽️ i článku 📖

Aktuality z finančních trhů | srpen 2024

V nejnovějším díle Aktualit z finančních trhů probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku.
⏱️Stačí vám pár minut a budete v obraze.
Ve formě videa 📽️ i článku 📖

Přečtěte si také …

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.

Investiční tipy

Chcete od nás každý týden dostávat investiční tipy? Vyplňte, prosím, své jméno a e-mail. První investiční tip Vám odešlu během několika málo okamžiků.

Děkujeme za zájem o naše investiční tipy.