předání majetku

3 klíčové body pro úspěšné předání majetku

autor: | 11. července 2024

Když v mládí začínáme budovat svůj majetek, asi nikdo nepomýšlí na to, že právě vytoužené bohatství by jednoho dne mohlo být přítěží pro celou rodinu. Dříve nebo později musí ale každý z nás začít přemýšlet, jak svůj majetek předá další generaci, aniž by poškodil životy svých dětí a jejich vzájemné vztahy. A právě na vaše děti se zaměřím v tomto článku, protože přiznejme si, právě ony hrají jednu z hlavních rolí v celém procesu předání majetku.

Když připravujete předání majetku, je třeba si uvědomit, že vaše děti, tzv. druhá generace, vyrůstaly ve zcela jiných podmínkách, často již vyrůstaly v bohatství a na mnoho věcí tak mohou mít diametrálně jiný úhel pohledu než vy. V případě sourozenců do hry navíc vstupují vzájemné vztahy, vždy mají určitou emocionální historii. Při své práci s podnikatelskými rodinami vidím, že jsou tři oblasti, kterým je třeba se věnovat a které přispívají k úspěšnému mezigeneračnímu předání majetku z první generace na druhou.

Společný účel a hodnoty

Rodinná firma nebo jiný rodinný majetek nemůže zůstat sjednocený a propojený napříč generacemi, pokud členové rodiny nesdílí emocionálně a osobně smysluplný účel a soubor hodnot. U několika rodin jsem zažil situaci, kdy druhá generace došla k závěru, že nevidí důvod zůstat za každou cenu pohromadě a měla tendenci se rozdělit. Na takovou situaci se nelze dívat jako na neúspěch, jde spíše o potvrzení individuální svobody. Pokud sourozenci nemají důvod zůstat partnery a rozhodnou se spravovat svůj majetek samostatně, nemůžete je považovat ze neúspěšné. Co ale můžete udělat, je předat jim společné hodnoty a smysluplný účel, které pro ně budou důvodem, proč chtít na správě majetku spolupracovat.

Přechod mezi generacemi při správě rodinného majetku je zásadním krokem, který vyžaduje zodpovědný a inovativní přístup. Druhá generace musí přijmout úspěchy vás jako zakladatele a vybudovat pevné základy pro další rozvoj rodinného dědictví. Aby byli sourozenci schopní spolupracovat mezi sebou i s ostatními členy rodiny, musí v tom všichni vidět hluboký smysl. Právě společný účel a hodnoty jim umožní budovat a posilovat rodinné vazby.

Klíčem k úspěšnému předání správy rodinného majetku na druhou generaci je společný rodinný účel, schopnost spolupráce a zavedení efektivního řízení, které respektuje jak hodnoty, tak individuální potřeby a cíle každého člena rodiny.

Přechod z první generace na druhou představuje první příležitost, kdy si sourozenci z druhé generace kladou otázku: „Chceme být partnery ve správě majetku a rodinné firmy?“ S touto otázkou je často spojena další související otázka: „Chceme rodinnou firmu prodat, nebo si ji nechat?“

Učení se spolupráci

V úspěšných podnikatelských rodinách se vzájemné spolupráci začínají učit možná dříve, než byste si mysleli. Velkým krokem je samozřejmě okamžik, kdy jeden nebo více členů druhé generace začíná pracovat v rodinné firmě, obvykle se svým otcem. Stejně důležitá je ale i role matky, která učí sourozence vzájemné spolupráci. Sourozenci musí překonat svou přirozenou rivalitu a touhu konkurovat si, aby poznali své společné zájmy i odlišné dovednosti a schopnosti, aby se naučili spolupracovat. To se nestane náhodou. Role matky je často pro výchovu dětí k takovému přístupu zcela klíčová.

Pro rozvoj schopnosti spolupráce je samozřejmě důležité i to, zda jste jí i vy sami schopní. Stejně jako ve všem, pokud jdete svým dětem příkladem, je pak mnohem snazší je čemukoliv naučit.

Systém správy

Když se vám podaří naučit se v rodině vzájemně sdílet a spolupracovat, potřebujete ještě nastavit správný systém správy a sourozenci se musí naučit dělat společná rozhodnutí.

Správa majetku znamená nastavení pravidel, dovedností a struktur, které pomáhají vaší rodině určit své hodnoty a cíle, udržovat jednotu, řídit podnikání a zajišťovat spravedlivé rozdělení odměn. V první generaci to nebylo důležité, protože zakladatel sám často neměl tu potřebu, pro druhou generaci je to ale velkou výzvou.

Na cestě ke společné správě majetku se sourozenci setkávají s nečekanými výzvami, odhalují rozdíly ve svých hodnotách a představách o budoucnosti. Může být nejasné, kdo by měl nést hlavní zodpovědnost a jak přesně by měla být správa realizována. Tento proces se přirozeně vyvíjí, jak sourozenci společně čelí problémům. Dříve nebo později tak dospějí k nutnosti vytvořit efektivní pravidla a postupy pro svou spolupráci, aby mohli úspěšně řešit vzniklé situace a správu majetku jednou úspěšně předat do dalších rukou.

Proces předání majetku nikdy není pouze o vás jako zakladateli, není ani o majetku, ale vždy je o rodině jako celku, o vás, vašich dětech a dalších generacích. V podnikatelských rodinách často připravujeme rodinnou ústavu, na jejímž vzniku se podílí celá rodina. Obě generace tak mají příležitost mezi sebou sdílet své názory a otevřeně komunikovat při hledání a definování společných rodinných hodnot. Rodinná ústava dává rámec další spolupráci rodiny při správě rodinného majetku a pomáhá vytvářet tolik důležitý systém.

Pro tento článek jsem čerpal z knihy Borrowed from Your Grandchildren: The Evolution of 100-Year Family Enterprises

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.
více o autorovi
Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

<a href="https://cimpel.cz/author/jiri-cimpel/" target="_self">Jiří Cimpel, EFP</a>

Jiří Cimpel, EFP

Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

Další články z rubriky Dědictví

Rodinný holding jako rodinná banka II

Rodinný holding vám usnadní správu majetku i jeho předání dalším generacím a navíc s jeho pomocí významně optimalizujete své daňové výdaje.

Proč vydědění potomka nemusí být vždy správná cesta

Možná vás to překvapí, ale výnos investic není ani zdaleka jediným tématem, o kterém se svými klienty mluvím. Naše debaty se dříve nebo později vždy stáčí k tématu rodiny a hlavně dětí.
Jsou to hluboké rozhovory, ve kterých mi klienti svěřují mnohdy i to, co ani jejich nejbližší netuší. Někdy se dozvídám o nemanželských dětech, jindy o těžkostech s novými partnery dětí a někdy třeba o obavách z možného rozvodu.
Čas od času se tak dostaneme pochopitelně i k otázce vydědění některého z dětí. Jakkoliv se to může zdát jako jednoduché řešení mnoha situací, nemusí to být v reálném životě tak úplně pravda. Požádal jsem tedy našeho právníka Michala Míška, aby pro Vás napsal článek, ve kterém přiblíží možná úskalí vydědění a ukáže vám, proč to nemusí být ten nejlepší nápad.

Přečtěte si také …

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.

Investiční tipy

Chcete od nás každý týden dostávat investiční tipy? Vyplňte, prosím, své jméno a e-mail. První investiční tip Vám odešlu během několika málo okamžiků.

Děkujeme za zájem o naše investiční tipy.