Aktuality z finančních trhů říjen 2024

autor: | 3. října 2024

Pokud si chcete poslechnout rozšířenou verzi Aktualit z finančních trhů, kterou jsme točili pro náš Investiční podcast: Cesta rentiéra, můžete si ji poslechnout na SoundCloud: Investiční výhledy C&P říjen 2024 nebo na youtube: Investiční výhledy C&P říjen 2024.

Textový přepis

Jiří: Vítám Vás u říjnových Aktualit z finančních trhů. Dnes máme důležitou informaci a to, že americká centrální banka konečně po dlouhé době otočila trend úrokových sazeb. Podíváme se, jak se snížení úrokových sazeb o půl procenta promítlo na finančních trzích a co to pro nás znamená do budoucna. Moje jméno je Jiří Cimpel a tak jako vždy je tady se mnou analytik a partner ve firmě Dan Majstorović.

Začneme pohledem na klasické akciové trhy. Můžeme vidět, že září bylo pozitivní. Akcie se dostaly zpátky na svoje historická maxima. V korunovém vyjádření jsou ještě kousek pod maximem z poloviny prázdnin, ale v dolarovém vyjádření vlastně jsou už přes tohle maximum. Níž jsou kvůli poklesu dolaru, který reagoval právě na snížení úrokové sazby americkou centrální bankou.  

Zajímavější pohled bude potom na delší historii, ale tady já si ještě dovolím okomentovat, že jsme mohli vidět, že americké trhy prošly v letošním roce dvěma korekcemi, jednou na jaře a druhou v srpnu a v průběhu září. Ačkoliv jsme teď měli dekádu, kdy byl růst často až lineární a korekcí nebo krizí jsme příliš neviděli, je dobré si připomenout, že takovéto vlny a korekce jsou zcela běžnou záležitostí. Je potřeba s nimi počítat i vzhledem k tomu, že nás čekají prezidentské volby ve Spojených státech, a nás by asi ani nepřekvapilo, kdybychom do konce letošního roku prošli ještě další korekcí. Každopádně korekce neznamená změnu směru! Znamená pouze, řekněme, dočasné vydechnutí finančního trhu nebo nejistotu investorů, kdy čekají, jestli to nebude znamenat nějaký větší problém. Určitě to není něco, na co je potřeba reagovat. Určitě není vhodné reagovat prodeji a většinou není potřeba na ně nijak zásadně reagovat ani nákupy, protože ten pokles není zase tak silný, aby běžný investor stihl reagovat a nakupovat s nějakou slevou zajímavějšího rozsahu. 

Dan: Jak jsi zmínil, z dlouhodobého pohledu se krátkodobé výkyvy, které jsou běžné, trošku vytrácí. Nejsou tam jednoduše vidět, ale jsou tam vidět spíš ty významnější výkyvy. Když se podíváme od roku 2018, prošli jsme si v březnu roku 2020 covid, pak rok 2022 a návratový rok 2023. To jsou větší vlny v dlouhém horizontu, ale ani ony trend nezměnily. Dnes jsme zase na těch téměř nových maximech i v korunovém vyjádření a krátkodobé zoubky tam skoro nevidíme. Když se podíváme na čísla, je to 140 % od roku 2018 na americkém trhu, o něco níž je světový trh na 108 % a Evropa v tomhle trochu zaostává, je na 58 %, ale je také kladná, má pozitivní trend. 

Jiří: Když se podíváme na další aktiva, můžeme vidět zajímavý fenomén posledních let. Žlutá čára ukazuje vývoj kurzu zlata, které se od roku 2018 drží na úrovni výnosu srovnatelném s akciemi. I v září jsme viděli posílení kurzu zlata v reakci právě na pokles úrokových sazeb americké centrální banky. Přičítáme to určité nejistotě na finančním trhu a takovému otazníku, jestli to snížení úrokových sazeb na straně centrální banky přišlo včas, jestli to není signál nějaké potenciální recese atd. Tedy samozřejmě mírnou nervozitu vnímáme a na to zlato reaguje pozitivně růstem. Já osobně bych ale byl opatrný ohledně spekulace na budoucí růst ceny zlata, protože růst zlata na úrovni srovnatelné s akciemi není běžnou situací. Určitě to není běžné tempo, kterým zlato posiluje. Proto bych si pokládal otázku, kdy zlato dosáhne pomyslného maxima, po kterém přijde dost pravděpodobně nějaké silnější vydechnutí.  

Jinak můžeme vidět, že spolu s akciemi a zlatem posílily i reity a udržely si tempo růstu. Pro ně je samozřejmě významným signálem právě začátek snižování sazeb a můžeme očekávat, že pozitivní reakce na tento vývoj bude přicházet dál. Předpokládáme takovouto reakci i na úrovni dluhopisových pozic, kde se zatím ještě v září nepromítla, ale čekáme, že přijde v dalších týdnech.

Dan: Došlo k prvnímu snížení úrokových sazeb po 4 letech, to znamená poprvé od doby, kdy FED začal zvyšovat úrokové sazby a pak je delší dobu držel ve vyšší hladině. Teď přichází cyklus snížení a je to první krok o půl procentního bodu. Je zajímavé podívat se, co to historicky znamenalo hlavně pro akciové trhy, které na to bývají poměrně citlivé. Infografika od Visual Capitalist krásně ukazuje, že historicky od roku 1973 velká část těch prvních snížení úrokových sazeb končila nějakým mírně negativním trendem. Pokud se ale podíváme trochu dál na 6 až 12 měsíců po prvním snížení, většina těch let nakonec dopadla pozitivně. To znamená průměrný růst, když bychom udělali jen obyčejný průměr, byl 4,3 %. Pokud nenastane vyloženě recesní období, jako můžeme vidět roky 2001, 2007 a rok 1973, které byly negativní z důvodu nějaké hlubší recese, můžeme také očekávat růst. Recese nás může vždy překvapit, nemůžeme říct, že nepřijde, ale zároveň aktuální ukazatele recesi úplně nenasvědčují.  

Jiří: Čeká nás povolební rok, který bývá rokem, kdy se v Americe plní sliby, a to má samozřejmě z velké části pozitivní dopad minimálně na americké akcie, které samozřejmě jsou důležitým tahounem celé té globální ekonomiky a trhu.

V závěru bychom vás rádi pozvali na akci, kterou pořádáme každý rok na podzim. Letos poprvé jsme se rozhodli otevřít naši klientskou konferenci i menšímu počtu lidí z veřejnosti. Ať už jste naším klientem, nebo nejste, akce je otevřená. Klienti se mohou registrovat zdarma prostřednictvím odkazu, který jsme jim poslali. Pro neklienty je cena necelé 2 000 Kč. Pro nás je jedno ze základních poslání, které máme jako firma, že pomáháme našim investorům dávat jejich rodinnému bohatství smysl. Většinou využívají majetek sami pro sebe, to znamená pro nějakou svoji rentiérskou fázi života, kdy z majetku čerpají prostředky pro svou rentu. Pokud je čerpají tak, jak je většinou čerpají, to znamená formou nekonečné renty, kdy vybírají jenom část výnosů a nevybírají vklad, který postupně do svého majetku dávali, majetek po nich samozřejmě jednoho dne zbyde. Proto téma NextGen, to znamená pohled na tu další generaci a na to, jak ona vnímá bohatství a jak by si vlastně představovala strukturu bohatství, které na ni jednoho dne třeba přejde, vnímáme jako velmi důležité. Je to velmi časté téma, které řešíme s našimi klienty, a proto jsme tu letošní konferenci zaměřili právě na toto téma.  

Čekají nás přednášky, kde se budeme bavit o tom, jaké jsou vlastně výhody a výzvy dlouhodobého investičního horizontu, protože při pohledu na vaši generaci, i když je vám třeba 50, 60 let, tak se rázem váš investiční horizont posouvá za hranici vašeho života. Máme jako hosta mého kamaráda Lukáše Nádvorníka alias Skejwina, který nám ukáže, proč právě ty naše děti přemýšlí o investicích jinak, než to máme třeba my. Máme pozvaného také psychologa Ivana Pavlíčka, který nám ukáže, proč ta dnešní generace nechce žít život, který žili jejich rodiče a který jsme žili třeba my. A máme dvě fantastické panelové diskuze, kde v první máme jako hosta zástupce druhé generace, který převzal velmi úspěšnou firmu po svém tátovi a strýci, takže vám ukážeme, jak vypadal ten samotný proces předání, i proces v rodině a jak firma přijala tuhle změnu.  

V závěru nás čeká panelová diskuze už s tou NextGen, s tou další generací. Máme tam 3 potomky našich klientů, kde se budeme bavit právě o tom, jak oni třeba v rodině se o majetku bavili, jak se dozvídali, jak na tom jako rodina jsou a jak s tím dnes pracují. Máme tam i zástupce rodiny, kde jsme pomáhali připravit rodinnou ústavu. Budete moci slyšet konkrétní, praktická a vlastně přímá hlediska zástupců druhé generace. Pokud ještě nejste registrovaní, můžete to udělat na odkazu cimpel.cz/konference. Konference proběhne 17.10. v nádherném areálu golfového hřiště nedaleko Prahy,  v areálu Botanika v Unhošti. Čeká nás od jedné hodiny až do večera nabitý program a spoustu prostoru pro to se potkat a nad dobrým jídlem a kafem si popovídat. Budu se moc těšit, že se uvidíme osobně. 

To už je dnes z naší strany úplně všechno, děkujeme za pozornost. 

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.
více o autorovi
Již při studiu na vysoké škole jsem měl potřebu propojovat teorii s praxí, proto jsem začal podnikat ve financích souběžně při studiu. Po absolvování vysoké školy jsem se začal plně věnovat investicím a po několika letech mohu říci, že se stále učím a jsem za to rád. Nyní je mou snahou se o získané zkušenosti a znalosti s Vámi podělit. Při studiu jsem se učil psát pro akademiky, dnes se učím psát pro lidi.

další články autora

<a href="https://cimpel.cz/author/daniel-majstorovic/" target="_self">Ing. Daniel Majstorović</a>

Ing. Daniel Majstorović

Již při studiu na vysoké škole jsem měl potřebu propojovat teorii s praxí, proto jsem začal podnikat ve financích souběžně při studiu. Po absolvování vysoké školy jsem se začal plně věnovat investicím a po několika letech mohu říci, že se stále učím a jsem za to rád. Nyní je mou snahou se o získané zkušenosti a znalosti s Vámi podělit. Při studiu jsem se učil psát pro akademiky, dnes se učím psát pro lidi.

další články autora

Další články z rubriky Aktuality z finančních trhů

Aktuality z finančních trhů září 2024

V nejnovějším díle Aktualit z finančních trhů probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku.
⏱️Stačí vám pár minut a budete v obraze.
Ve formě videa 📽️ i článku 📖

Aktuality z finančních trhů | srpen 2024

V nejnovějším díle Aktualit z finančních trhů probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku.
⏱️Stačí vám pár minut a budete v obraze.
Ve formě videa 📽️ i článku 📖

Aktuality z finančních trhů červenec 2024 

V nejnovějším díle Aktualit z finančních trhů probíráme aktuální vývoj na finančních trzích od počátku roku 2024 i v dlouhodobém měřítku.
⏱️Stačí vám pár minut a budete v obraze.
Ve formě videa 📽️ i článku 📖

Přečtěte si také …

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.

Investiční tipy

Chcete od nás každý týden dostávat investiční tipy? Vyplňte, prosím, své jméno a e-mail. První investiční tip Vám odešlu během několika málo okamžiků.

Děkujeme za zájem o naše investiční tipy.