Proč nevěřím na investiční zázraky

autor: | 16. prosince 2020

Blíží se Vánoce a snad si tedy mohu dovolit v tomto článku trochu „odlehčit“ a podívat se na téma investičních zázraků. K dnešnímu článku mě inspiroval rozhovor s potenciálním klientem. Rozhovor se už od počátku nesl v lehce antagonistickém duchu. Vždy mě překvapí, když nám někdo pošle svou poptávku po spolupráci s námi a začne otázkou: „Tak co mi můžete nabídnout?“ Na to já reaguji, že mu mohu nabídnout svůj čas a znalosti, ale nejdřív potřebuji vědět, čím bych mu mohl nejvíce pomoci. Reakce zpět: „Na tohle já nemám čas. Řekněte mi, co nabízíte, a pošlete mi nabídku do mailu!“

Rozhovor tedy začal otázkou, u které je jasné, že končit budeme tím, že se nedomluvíme. Tito volající nehledají dlouhodobého partnera a poradce, který jim pomůže směrovat k postupnému naplnění jejich cílů. Prakticky vždy tento typ volajících hledá rychlé řešení, které jim z jejich malé hromádky peněz pomůže RYCHLE a ZARUČENĚ udělat hromadu velkou. ONI PROSTĚ HLEDAJÍ ZÁZRAK!

Jenže stejně jako na konci duhy nenajdete poklad, ani v investicích není nic zadarmo. Tento pán se mě ptal, jaká je naše strategie a výnosy. Vysvětlil jsem mu ve stručnosti, že našimi klienty jsou lidé, kteří nehledají rizika, ale chtějí dlouhodobě a bezpečně svůj majetek zhodnocovat. Chtějí chránit své peníze před inflací a pravidelně vydělávat, aby ze svých výnosů teď anebo v budoucnu mohli čerpat nekonečnou rentu. Proto většinou cílí na zhodnocení 5-7 % ročně.

Jeho reakce byla okamžitá: „Vy myslíte 5-7 % ročně?! Já sleduji pana …, určitě ho také znáte. (Bohužel neznám) A ten dělá díky opčním strategiím výnos 5-7 % každých 14 dní! Proč bych měl dávat peníze k Vám, když on umí tohle?“ Na to není co dodat. Samozřejmě jsem mu pogratuloval, že objevil produkt a strategii, kterou ještě nikdo jiný neobjevil, že takovým výnosům se nedá konkurovat, a popřál jsem mu s investicí hodně štěstí! My na investiční zázraky nevěříme, a proto mu nikdy podobnou cestu nenabídneme. Doporučil jsem mu jen, ať dobře vyhodnotí možná rizika ztráty své investice. Na to dodal, že to se u pana … stát rozhodně nemůže. S tím jsme se rozloučili.

Existuje Ježíšek?

Moje děti také stále tvrdí, že věří na Ježíška. Přesto každý rok dávají dopis pro Ježíška mně a neúnavně se mi už od září snaží v katalozích s hračkami ukazovat, která L.O.L. panenka je ta skutečně pravá a která ne. Jaký ten dron si přejí a co už není dron, ale jen hloupá hračka, kterou jim hlavně Ježíšek přinést nesmí! Jako by si snad myslely, že Ježíšek jsem já, nebo co?! :-) Také to znáte?

I děti rychle pochopily, že je krásné věřit na pohádkové bytosti a podlehnout kouzlu Vánoc, ale pokud chtějí skutečně nějak ovlivnit, co se pod stromečkem na Vánoce objeví, musí tlačit na těch správných místech. Takže nakonec my jako rodiče jsme pod tlakem a Ježíšek je hrdina, co slízne všechnu smetanu. :-)

Proč ale, když i děti rychle pochopí, že skutečné zázraky se dějí hlavně v pohádkách a ve skutečném světě fungují fyzikální zákony a nic není zadarmo, to někteří lidé nechtějí pochopit ani v dospělosti? Neberte mě teď za slovo, nechci dětem brát iluze ani víru v Ježíška, jen mne stále překvapuje, kolik dospělých věří, že se stane zázrak a z jejich 100 tisíc Kč se během roku stane minimálně 1 milion Kč!

Něco za něco

Jako ve všem i v investicích fungují základní fyzikální zákony. Jedním z nich je, že každá akce vyvolá stejně velkou reakci. Je tedy naivní si myslet, že gigantického výnosu lze dosáhnout s nulovým rizikem. Přesto je zde mnoho prodejců, kteří nás o podobných mýtech a pohádkách neustále přesvědčují.

Existují zaříkávácí formule – něco jako abrakadabra, které když se řeknou, často způsobí, že lidé přestanou logicky přemýšlet a začnou slepě věřit v nemožné.

Tady jsou některé z nich:

  • Zlato je jistota a svou hypotéku si musíte hedgovat do zlata. Jinými slovy kup si trochu zlata. Až přijde krize a jeho ceny se zmnohonásobí, splatíš svou hypotéku přes noc a ještě ti zbude.
  • Kryptoměny s jistotou brzy ovládnou svět. Bitcoin bude novým platidlem poté, co dolar padne a zcela ztratí svou hodnotu.
  • Na forexu nejde prodělat, stačí se držet pár pravidel a peníze se ti jen pohrnou.
  • Tenhle dluhopis schválila ČNB, takže je bezpečný, výnos z něj je garantovaný, a proto se nemůže nic stát.
  • Dokáži Vaše peníze BEZPEČNĚ, pravidelně a s jistotou zhodnocovat o 5 % každý měsíc.

Ty věty samy o sobě nemusí být nutně lež. Jen jsou doplněné o slova, která z nich tu lež udělají. Jsou to slova jako: bezpečně, Jistota, nemůžete prodělat, znásobení,… Tato slova na řadu investorů působí jako droga, která jim v danou chvíli zatemní mysl, a zdravý rozum je překonán touhou po rychlém zbohatnutí!

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše

Bohužel ke skutečnému a dlouhodobém úspěchu v podobě finanční nezávislosti a svobody žádné zkratky nevedou. Úspěch si prostě musíte zasloužit a odpracovat.

Bohatí, úspěšní anebo třeba jen rozumní lidé si toto pravidlo uvědomují. Je to proto, že svého úspěchu dosáhli právě díky potu, slzám a velkým obětem, které za něj museli dát. K těžce nabytému majetku se proto staví velmi opatrně, protože jak se říká, lehce nabyl, lehce pozbyl. Vaše peníze, které jste roky vydělávali, mohou vinou špatného rozhodnutí zmizet během několika minut.

Proto bych doporučoval vyhnout se všem alternativním investicím slibujícím „jistý“ výnos přes 10 % p.a. Musí Vám přeci samotným být jasné, že pokud by taková investice skutečně existovala a byla zcela bezpečná, přitáhla by extrémní množství kapitálu a pozornosti a jen stěží by Vám ji někdo nabízel tak trochu potají jako jistou „podpultovku“.

Je lepší riskovat, že odmítnu příležitost znásobit svůj majetek, než riskovat šanci, že o něj zcela přijdu. Druhou šanci k vybudování svého majetku už prostě nemusíte dostat!

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.
více o autorovi
Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

<a href="https://cimpel.cz/author/jiri-cimpel/" target="_self">Jiří Cimpel, EFP</a>

Jiří Cimpel, EFP

Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

Další články z rubriky Investice

Investice pro děti „tata banka“

Jako táta dvou dětí často řeším, jak učit své děti pracovat s penězi, aby si jich vážily, ale na druhou stranu se jimi nenechaly pohltit. Všichni...

Prodej firmy krok za krokem

Nikdo z nás není nesmrtelný a stejně tak i každé dobrodružství v našich životech jednoho dne skončí. Podnikání a budování společnosti nevyjímaje....

Přečtěte si také …

Investice

Dvě největší investiční chyby

Většina investorů odkládá stranou peníze s cílem stát se jednoho dne rentiérem - to znamená být finančně nezávislý na příjmu ze zaměstnání nebo...

Investice

Jak investovat s Warrenem Buffettem

Jak se stát akcionářem společnosti Warrena Buffetta a pár zajímavostí z letošního setkání akcionářů Berkshire Hathaway se dozvíte v tomto článku.

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.

Investiční tipy

Chcete od nás každý týden dostávat investiční tipy? Vyplňte, prosím, své jméno a e-mail. První investiční tip Vám odešlu během několika málo okamžiků.

Děkujeme za zájem o naše investiční tipy.