Rodinný holding jako rodinná banka II

autor: | 17. října 2024

Před časem jsem napsal článek se stejným názvem, který se setkal s velkým úspěchem, a dodnes se na nás na jeho základě obrací řada z našich čtenářů s poptávkou o spolupráci při restrukturalizaci rodinného majetku a podnikání do struktury rodinného holdingu nebo banky. Dnes bych chtěl na tento článek navázat a podívat se na další aspekty a výhody rodinného holdingu.

Shrnutí základních daňových výhod rodinného holdingu

Rodinný holding umožňuje efektivní distribuci výnosů mezi jednotlivé společnosti ve skupině. Pokud firmy vlastníte jako fyzická osoba, musíte zisk, který se rozhodnete si vyplatit v podobě dividendy, zdanit srážkovou daní 15 %. Pokud ale společnosti vlastníte prostřednictvím jiné společnosti (tzv. holding), při výplatě dividendy holdingu srážkovou daň neplatíte. Ta vás bude čekat pouze ve chvíli, kdy bude holding vyplácet dividendu vlastníkům v podobě fyzických osob.

Díky tomuto principu může holding kumulovat vyplacené zisky z jednotlivých společností a efektivně je distribuovat mezi jednotlivé firmy nebo je vyplácet vlastníkům. V případě, že se holding rozhodne použít prostředky pro některou z jím vlastněných společností, má celou řadu způsobů, jak jí dané peníze poskytnout. Může to udělat formou půjčky, kterou může poskytnout dokonce bezúročně, nebo například v podobě příplatku k základnímu kapitálu dané společnosti. Oba tyto způsoby umožňují rodinnému holdingu stáhnout si peníze z dané společnosti zpět ve chvíli, kdy je již nebude potřebovat, a použít je k dalším investicím.

Podnikatelská rizika

Vídám situace, kdy rodina vlastní jedno s.r.o., v němž se odehrává veškerá podnikatelská činnost. Zároveň není výjimkou, že tato společnost vlastní nejen veškerý podnikatelský, ale často i rodinný majetek, například v podobě nemovitostí.

V ideálním světě, kde se vše daří, by to nebyl problém. V reálném světě, kde pád společnosti může přijít velmi nečekaně a nepředvídatelně, třeba z důvodu útoku některého z konkurentů nebo díky potížím se státní správou, je takové nastavení extrémně rizikové. Znamená totiž, že spolu se svou společností přijdete i o veškeré zisky, které jste za roky podnikání dokázali vytvořit a které jste postupně ukládali např. do nemovitostí.

Přitom řešení je velmi jednoduché. Pokud rozdělíte svou firmu na více společností, vznikne firma provozní a v tomto případě firma vlastnící nemovitosti. Takové rozdělení můžete udělat vyčleněním části majetku pod samostatnou společnost. Obě tyto firmy bude vlastnit rodinný holding a v případě, že by došlo k úpadku provozní společnosti, nebude ohrožen majetek nemovitý, který máte v jiné samostatné společnosti.

Další investice v rodinném holdingu

Moudré přísloví praví: Nikdy nenos všechna vejce v jednom košíku. Proto ani na úrovni rodinného holdingu byste neměli sázet vše jen na úspěch svého podnikání. Je rozumné v čase postupně čerpat zisky z podnikání v podobě dividend na úroveň rodinného holdingu, kde můžete rozhodovat o jejich dalším směřování.

Je v praxi zcela běžné, že v rámci rodinného holdingu vytváříme investiční společnosti, které část těchto výnosů investují do klasických cenných papírů. Taková investice totiž rodinnému holdingu poskytuje likviditu, kterou potřebuje v případě, kdy nastanou neplánované situace. Pokud by bylo vše investováno jen v podnikání a nemovitostech, může se snadno stát, že když firma nebo rodina potřebuje nějaké mimořádné prostředky, nejsou v danou chvíli k dispozici. Tomu lze vytvořením samostatné společnosti investující do cenných papírů předejít.

Když má rodinný holding vytvořenou dostatečnou rezervu v likvidních nástrojích, jako jsou cenné papíry, začíná investovat i do dalších aktiv. Často jimi jsou nemovitosti vlastněné prostřednictvím nemovitostního s.r.o. nebo investice do dalších projektů a společností, ať už samostatně, nebo jako spoluinvestor s někým dalším.

Mezigenerační plánování v rodinném holdingu

Pro předávání majetku napříč generacemi je podílové spoluvlastnictví vždy rizikem. Platí to pro vlastnictví nemovitostí stejně jako společností. Pokud ale rodina vlastní rodinný holding, dochází již tím k oddělení rodiny a jejích záležitostí od přímého provozu, který se děje až na úrovni provozní společnosti a vlastníci rodinného holdingu do něj přímo nezasahují. Tím se zásadně zjednodušuje život vašemu provoznímu řediteli a chrání vaše podnikání.

Na úrovni rodinného holdingu můžete také vydávat různé typy podílů nebo akcií. Někteří vlastníci mohou mít například nárok na dividendu, ale nemohou hlasovat na valné hromadě. Díky tomu může vzniknout tzv. zlatá akcie, jejíž držitel má rozhodovací právo a nad majetkem si drží kontrolu, i když není jeho většinovým vlastníkem.

Je tu ale ještě jeden způsob, jak chránit rodinné bohatství v podobě rodinného holdingu u vícegeneračních rodin, kde se předpokládá v následujících generacích rozvětvená vlastnická struktura. Celou strukturu rodinného holdingu nebo i jen zlatou akcii můžete jednoduše přesunout pod křídla svěřenského fondu. Taková struktura již nepodléhá dědickému řízení a vlastníkem majetku se nově stává daný svěřenský fond. Ten majetek spravuje ve prospěch rodiny a přesně podle pravidel, která rodina nastavila. Mezi členy rodiny také podle daných pravidel rozděluje výnosy. Díky tomu chrání rodinný holding před přílišným štěpením vlastnických podílů a s tím spojenými spory o kontrolu nad majetkem a jeho výnosy.

Co s nepodnikatelským rodinným majetkem

Majetek v podobě rezidenčních nebo rekreačních nemovitostí, uměleckých sbírek nebo jiných typicky nepodnikatelských částí majetku do firem spíše nepatří. Společnosti jsou totiž vytvářeny za účelem zisku a jejich jednatelé mají povinnost takový majetek spravovat jako řádní hospodáři a vydělat na něm co nejvíce. To může být často v rozporu s tím, co rodina chce nebo potřebuje.

Proto se tento majetek většinou spravuje a vlastní až nad rodinným holdingem a jeho vlastníkem je přímo svěřenský fond, pod který spadá i rodinný holding. Svěřenský fond je obvykle zakládán za účelem podpory rodiny zakladatele a může tak majetek bezplatně poskytovat členům rodiny k soukromým účelům, aniž by se tím dopouštěl daňového přestupku, jako je tomu v případě podnikající společnosti. Více se k tomuto tématu dočtete v naší knize Založení a správa svěřenského fondu.

Závěrem

Rodinný holding a jeho struktura není něčím, co se zrodí přes noc. Je vhodné, abyste do diskuze o výsledné podobě rodinné majetkové struktury zapojili všechny zúčastněné i plánované budoucí beneficienty. Myslím tím přizvat k diskuzi a vyjádření vlastního názoru i vaše potomky, kteří se třeba řízení společnosti nevěnují, ale mají být těmi, kdo z jejích výnosů čerpají výhody.

Ideálním nástrojem pro takovou diskuzi je rodinná ústava, která vzniká na základě individuálních rozhovorů s jednotlivými členy rodiny a společných rodinných facilitovaných setkání. Jejím výsledkem je dokument shrnující vše, na čem jste se jako rodina ohledně budoucího fungování rodiny a společné správy rodinného majetku shodli. Na tomto základě je možné stavět pevné základy rodinné majetkové struktury a rodinného holdingu.

Pokud hledáte někoho, kdo by vás celým procesem provedl, ozvěte se nám. Provedu vás a vaši rodinu celým procesem přípravy rodinné ústavy a s naším právním a daňovým týmem vám pomůžeme celou strukturu připravit a nastavit tak, aby byla pevným bodem pro vaši rodinu po mnoho dalších generací.

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.
více o autorovi
Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

<a href="https://cimpel.cz/author/jiri-cimpel/" target="_self">Jiří Cimpel, EFP</a>

Jiří Cimpel, EFP

Jsem přesvědčený, že čemu rozumíte, toho se nebojíte. Proto se již řadu let věnuji publikační činnosti a pravidelně vzdělávám českou veřejnost v oblasti investic. S investicemi svými i našich klientů jsem prošel většinu období, které finanční trhy přináší a sdílím s Vámi zkušenosti, které jsem za tuto dobu získal. Vycházím i z teoretických znalostí, které jsem získal v uplynulých letech, kdy jsem dosáhl na prestižní evropské certifikáty a tituly EFA a EFP.

další články autora

Další články z rubriky Dědictví

Proč vydědění potomka nemusí být vždy správná cesta

Možná vás to překvapí, ale výnos investic není ani zdaleka jediným tématem, o kterém se svými klienty mluvím. Naše debaty se dříve nebo později vždy stáčí k tématu rodiny a hlavně dětí.
Jsou to hluboké rozhovory, ve kterých mi klienti svěřují mnohdy i to, co ani jejich nejbližší netuší. Někdy se dozvídám o nemanželských dětech, jindy o těžkostech s novými partnery dětí a někdy třeba o obavách z možného rozvodu.
Čas od času se tak dostaneme pochopitelně i k otázce vydědění některého z dětí. Jakkoliv se to může zdát jako jednoduché řešení mnoha situací, nemusí to být v reálném životě tak úplně pravda. Požádal jsem tedy našeho právníka Michala Míška, aby pro Vás napsal článek, ve kterém přiblíží možná úskalí vydědění a ukáže vám, proč to nemusí být ten nejlepší nápad.

3 klíčové body pro úspěšné předání majetku

Letní měsíce jsou ideálním obdobím k práci na tématech, pro která vám nezbývá v běžném roce příliš času. Pro naše klienty z řad podnikatelských rodin bývají těmito tématy právě otázky spojené s prací na jejich soukromých investičních plánech nebo rodinných strukturách. Proto jsem pro vás na začátek prázdnin připravil článek, ve kterém se s vámi chci podělit o to, jak přemýšlet nad zapojením dalších generací do správy rodinného majetku a na čem takovou správu stavět.

Budu rád, když mi napíšete, jak se na to díváte u vás v rodině.

předání majetku

Přečtěte si také …

Investiční tipy

Chcete dostávat pravidelné Investiční tipy? Nechte nám tu svůj e-mail.

Investiční tipy

Chcete od nás každý týden dostávat investiční tipy? Vyplňte, prosím, své jméno a e-mail. První investiční tip Vám odešlu během několika málo okamžiků.

Děkujeme za zájem o naše investiční tipy.